Flere nyheder

 
Litteratur
Vigtige mænd og kvinder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vigtige mænd og kvinder
Tor. 6. maj 2004

Gyldendals Forlag har netop udgivet det omfattende leksikon "Navne i Danmarkshistorien", der byder på hele 1000 artikler om 'vigtige' mænd og kvinder gennem tiderne helt op til nutiden. Det udkommer som første bind i en helt ny leksikonserie.

Historiske figurer med politisk betydning
Formålet med Navne i Danmarkshistorien har været at samle betydningsfulde personer "der hver på deres måde har spillet en rolle i Danmarkshistorien". Samtidig at give svar på spørgsmål, der vedrører vigtige hændelser og forandringer i vores fortid ledende op til i dag. Dette dækker over alt fra beskrivelsen af den tidligst kendte danske konge, Chochillaicus fra 500-t., til søhelten Tordenskiold og til kommende kronprinsesse, Mary Elizabeth Donaldson, der i øvrigt som en anden dronning står listet efter sit fornavn. Men skulle man foranledes til at tro, at der, i stil med 'medieprinsesse' Mary, er masser af oplysninger og facts at hente om kendte mediepersoner, sportshelte, rollemodeller og andre kandiser, så bliver man unægtelig skuffet.

Det er nemlig med vægt på betydning for 'historien', at de mange mænd og kvinder figurerer, hvilket hovedsageligt betyder konger, dronninger, prinser, prinsesser, politikere, statsledere, embedsmænd, militærfolk, biskopper og opdagelsesrejsende. Med andre ord, mennesker, der i deres respektive levetid har/har haft magt eller indflydelse til at påvirke samfundet og dermed præge vores historie. Derfor vil man heller ikke kunne finde mere kulturelle personligheder som H.C. Andersen eller Emma Gad, da de ikke i politisk forstand hverken har ønsket eller haft indflydelse på de danske borgere. Af samme grund er artiklerne alle skrevet af fremtrædende historikere med viden inde for hver deres særlige historiske ekspertområde.

Har man personlig interesse i dansk historie, eller skal man fx researche til en skoleopgave, så er Navne i Danmarkshistorien bestemt et overskueligt og inspirerende værk at ty til. Og som en ekstra service for læseren leveres der desuden en cd-rom med sammen med værket, der kan gøre ens søgning endnu mere hurtig og effektiv. Det kan dog undre undertegnede en anelse, at vores egen Niels Bohr eller astronom Tycho Brahe ikke anses for værende betydningsfulde nok for den danske historie - især eftersom at Tycho Brahes søster, Sophia Brahe bliver nævnt. På trods heraf er dette leksikon overordnet set et seriøst opslagsværk og ikke et stykke populærunderholdning.

Samtidigt med Navne i Danmarkshistorien udkommer Danmark fra A-Å. Senere udvides leksikon-serien med Gudemyter og Heltesagn, Danmarks konger og dronninger, Alverdens lande og Filosofisk leksikon.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Kurt Villads Jensen m.fl.: Navne i Danmarkshistorien - 1000 kvinder og mænd fra Danmarks historie
Gyldendals Forlag
Sider: 352
Udgivelsesdato: 29.04.2004
ISBN: 87-02-02180-3