Flere nyheder

 
Litteratur
Blækhjertet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Blækhjertet
Tor. 23. apr. 2009



Mo er bogbinder - og en rigtig dygtig en af slagsen. Men det er ikke det eneste, han er god til. Når Mo læser højt, bliver bøgerne levende, og personer og ting træder ud af dem - mens andre forsvinder ind i dem. I denne fantasy-fortælling for unge bliver kærligheden til bøger blandet med uhygge og eventyr.

En 38 år gammel bog med titlen Blækhjerte er centrum i denne fortælling. Bogen i sig selv er der ikke noget særligt ved, men da Meggie var kun 3 år gammel læste hendes far højt af den, og siden blev deres liv aldrig det samme igen. Meggies mor forsvandt - og ind i den rigtige verden kom Støvfinger, Capricorn, Basta, Gwin og mange andre middelalderlige og eventyragtige karakterer, og de færreste med særligt meget godt i sig. Da Meggie er 12 år bliver de endnu engang nødt til at flygte, og denne gang går det ikke så heldigt som tidligere. De møder bogsamleren og Meggies tante Elinor, samt forfatteren til bogen Blækhjerte Fenoglio, og sammen bliver de hvirvlet ind i begivenheder, hvor de må kæmpe for deres liv med list.

Bogen er skrevet ud fra en dybtfølt kærlighed til bøger som medie - og det er meget sødt, selvom det til tider kammer over:

Kun i bøgerne fandtes medfølelse, trøst og lykke .. og kærlighed. Bøgerne skænkede kærlighed til enhver, der åbnede dem, de gav tryghed og venskab og forlangte intet til gengæld, de gik aldrig deres vej, ikke engang hvis man behandlede dem dårligt.

Kapitlerne er alle meget korte, hvilket betyder at fortællingen hakker meget i det. Det ville have været rarere med længere kapitler, så man som læser oplevede en mere flydende fortælling. Hvert kapitel indledes med et citat fra en bog. Disse citater bærer selvfølgelig præg (som også bogen generelt gør) af en stor kærlighed til bøger, men er også med til at gøre læsningen brudt. Desuden bærer citaterne lidt præg af snobberi og et forsøg på at gøre bogen litterær. De er sikkert udvalgt med stor omhu og kærlighed til de anvendte litterære værker (som tæller alt fra Peter Pan, Hobitten og Oliver Twist til Shakespeare og arabiske ordsprog), men for at få noget ud af dem, skal man kende de omtalte historier og givne kontekst.

Blækhjerte er første del af en trilogi, hvor de to resterende dog endnu ikke er udkommet i Danmark. Bogen er tidligere udkommet på Sesam i 2007, men er genudgivet i forbindelse med filmatiseringen Inkheart, som havde premiere i Danmark 3. april samme dag som bogen udkom ,og som udkommer på DVD til sommer.

Ikke de store hænder i vejret eller klapsalver fra denne anmelder til Cornelia Funkes bog. Den bliver aldrig en god, glidende fortælling, og slutningen er lidt for letkøbt.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Cornelia Funke: Blækhjerte
Forlag: Carlsen
Sider: 531
ISBN: 9788711431993