Kontakt

Haderslev Erhvervsråd
Jomfrustien 27
6100 Haderslev

T: +45 12 34 56 78
E: kontakt@mail.dk

Viser 1-21 ud af 43 resultater
Andet
Bliv bevidst om dit livsformål
Stensbæk Højskole
Bliv bevidst om dit livsformål
Bliv bevidst om dit livsformål
Fredag den 15. til søndag den 17. oktober 2021, kl. 16.
Stensbæk Højskole
Stensbækvej 29, Gram
Pris: Entré: 3250 kr
Kurset indeholder blandt andet: - Guidet rejse til livet mellem livene, hvor du kan undersøge, hvorfor din sjæl har valgt netop denne inkarnation - Progression til fremtiden, hvor du kan blive klogere på dine muligheder - Shamanistisk trommerejse.

En shamanistisk og hypnotisk rejse ind i dig selv

Er du i tvivl om dit livsformål?

Har du svært ved at vælge en retning i livet?

Vil du gerne blive mere sikker på, hvad der er din rette hylde?

Ønsker du mere kraft og styrke til at følge din livsvej?

Kunne du blive bedre til at træffe beslutninger i hverdagen?

Er du nysgerrig på hypnoterapi og shamanisme?

Så er dette weekendkursus lavet til dig!

Kurset indeholder blandt andet:

Guidet rejse til livet mellem livene, hvor du kan undersøge, hvorfor din sjæl har valgt netop denne inkarnation

Progression til fremtiden, hvor du kan blive klogere på dine muligheder

Shamanistisk trommerejse, hvor du kan møde dit kraftdyr og hente hjælp og styrke til at følge din livsvej (udendørs hvis vejret tillader det)

Simple teknikker, som du selv kan bruge til at træffe bedre valg i hverdagen

Undervisning i selvhypnose og bekræftelser, så du kan omkode din underbevidsthed til at støtte dig i dine livsvalg

Indkvartering i naturskønne omgivelser på Stensbæk Højskole

Lækker vegetarisk mad af friske råvarer

Fælles morgenmeditation for alle på højskolen

Om underviseren

Rie Jespersen er moderne shaman og hypnoterapeut og har desuden en akademisk baggrund som antropolog med speciale i intuition og rationalitet. Når Rie ikke underviser på Stensbæk Højskole, tilbyder hun sessioner med hypnoterapi, healing og guidekontakt (spirituel vejledning) i Risskov ved Århus. Rie Jespersen arrangerer også ture og rejser med energiarbejde til kraftsteder i naturen, blandt andet til De Bosniske Pyramider, som hun har skrevet en bog om.

"Rie sætter en tryg og tillidsvækkende ramme for undervisningen, og formidler med ro og kærligt nærvær øvelserne, både i præsentationen af øvelserne samt i hendes guidance. Jeg oplever en meget ren energi i Ries nærvær, samt at man som deltager bliver mødt med rummelighed og nænsom respekt. Jeg har kun gode ting at sige, og vil anbefale Rie til alle, som har lyst til at prøve det som hun tilbyder."

Vibeke, deltager på kursus med Rie Jespersen
Lørdag
Okt
16
Andet
Yoga og Stilhed
Stensbæk Højskole
Yoga og Stilhed
Yoga og Stilhed
Fredag den 15. til mandag den 18. oktober 2021, kl. 15.30.
Stensbæk Højskole
Stensbækvej 29, Gram
Pris: Entré: 4700 kr
Stilleretreat i efteråret Yoga kurset er for dig, der kender til yoga og meditation og gerne vil prøve, at være i stilhed gennem længere tid. Det er noget helt specielt, at være sammen i stilhed.

Det bliver nogle dage, hvor du får mulighed for at komme i en dybere kontakt med sig selv gennem yoga, meditation og masser af fred og ro. Vi vil også arbejde med lyd/mantra.

Kurset tilrettelægges efter yogaens forskrifter, hvor vi står tidligt op, og laver yoga og meditation før morgenmad. Der er mulighed for urtete tidligt om morgenen før yoga.

Der er et kort oplæg fredag kl. 17.30 og herefter indtræder stilheden. Vi bryder stilheden igen fredag før frokost.

Gåture om formiddagen, i de fredfyldte omgivelser, kan enten være alene eller i gruppen.

Hvis vejret er til det, vil vi meditere i haven, efter formiddagsgåturen.

OBS !

Hvis kurset har din interesse, så tilmeld dig snarest, der er kun 10 pladser og princippet først til mølle gælder. Tilmeldingen er gældende, når depositum er betalt
Lørdag
Okt
16
Børn
Gramhavet under lup
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Gramhavet under lup
Gramhavet under lup
Tirsdag den 19. oktober 2021, kl. 11-17.
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Lergravsvej 2, Gram
Pris: Entré: Gratis når entréen til museet er betalt
Kom og studér fund fra lergraven.

Det er ikke kun rester af store dyr, som hvaler, man kan gå på jagt efter i leret fra den gamle havbund.

Også de små fossiler gemmer på helt særlige oplevelser.

Når man ser de små fossiler gennem mikroskopet, kan man aldrig vide, om man finder en smuk, blomsterlignende mosdyrskoloni, en glinsende skal fra et encellet dyr eller måske en 10 millioner år gammel sneglelort
Tirsdag
Okt
19
Teater
Detektivgåden på Gram Slot
Gram Slot
Detektivgåden på Gram Slot
Detektivgåden på Gram Slot
Lørdag den 16. til søndag den 24. oktober 2021, kl. 10-16.
Gram Slot
Slotsvej 54, Gram
Pris: Entré: Fra 0 kr - 150 kr
Tidsmaskinen på Gram Slot åbner endnu engang op for en tidsrejse tilbage til livet på slottet i gamle dage. Som usynlig detektiv bliver du sendt til datidens efterår med mørke og blæst. Nu går jagten på at løse mysteriet om 'Det Fortabte Hjerte' i gang!

Oppe på slottet vandrer Grevinde Ingeborg fortvivlet rundt. Et spøgelse er nemlig dukket op. Sammen med sin datter Frøken Amalie har Grevinden prøvet alt for at fordrive spøgelset, der ellers virker fredeligt og godmodigt, men intet har virket.

På Gram Slot har vi derfor igen brug for Danmarks dygtigste detektiver. Med dig får du som besøgende en række gåder og hovedbrud i forskellige sværhedsgrader, og jagten for at løse mysteriet om "Det Fortabte Hjerte" går i gang.

Slottet er indrettet med scenografi fra gamle dage og levendegøres samtidig af skuespillere, der sætter rammerne for fortællingen og Grevinde Ingeborg, spøgelset, Åndemaneren og "Det Fortabte Hjerte". Ønsket er at give dig som gæst en oplevelse af at "gå ind i historien". Ikke blot at betragte, men stå på scenen sammen med teatrets spillere.

Oplevelsen henvender sig til alle aldersgrupper, da vi har gåder for både børn og voksne. Det er også muligt at besøge slottet uden at prøve mysteriet, men blot opleve stemningen (kræver stadig køb af billet). Detektivgåden er ikke lavet for at skræmme, men settingen i efterårets mørke skygger og en historie med et godmodigt spøgelse kan indbyde til lidt ekstra stemning.

Udover at prøve kræfter med Detektivgåden, kan du som gæst også besøge slottets mini zoo, naturlegeplads, gårdbutik, park og restaurant.

Pris:
0-4 år: gratis
5-12 år: kr. 95,-
13-99 år: kr. 150,-
Lørdag
Okt
16
Foredrag
Sundhed set med en spirituel læges øjne
Stensbæk Højskole
Sundhed set med en spirituel læges øjne
Sundhed set med en spirituel læges øjne
Mandag den 25. oktober 2021, kl. 19-20.30.
Stensbæk Højskole
Stensbækvej 29, Gram
Foredrag - I foredraget fortæller Maria om, hvorfor du ikke længere kan ignorere sammenhængen mellem krop, sind og sjæl. Hun kobler spiritualitet med naturvidenskab, og ud ad det kommer en række smukke betragtninger.

Mandag d. 25. oktober kl. 19:00 - 20.30

Sundhed set med en spirituel læges øjne - kom til foredrag med en spirituel læge og få svar!

Hvad er en spirituel læge?

Hvad har spiritualitet og sundhed med hinanden at gøre?

Hvordan påvirker tanker og følelser den fysiske krop?

Måske du har gået med de samme spørgsmål bevidst eller ubevidst.

Du har måske også været udfordret på dit helbred og forsøgt med kostændringer, mere bevægelse og dyre tilskud, men er alligevel ikke nået i mål. Du har nemlig endnu ikke har fået øje på den vigtigste faktor - dit sind og om du lever et liv i overensstemmelse med din allerinderste kerne. Din sjæl.

I foredraget fortæller Maria om, hvorfor du ikke længere kan ignorere sammenhængen mellem krop, sind og sjæl. Hun kobler spiritualitet med naturvidenskab, og ud ad det kommer en række smukke betragtninger. Om livet i alle sine afskygninger. Maria garanterer, at du går hjem med en masse inspiration og værktøjer til at lave et grundigt eftersyn af dit liv på alle planer.

I foredraget er indvævet sange skrevet af Maria og Marie Zabel i fællesskab. De fremføres akustisk af Marie Zabel undervejs. Budskaberne understøtter på smukkeste vis foredragets pointer.

Velkommen til et foredrag skrevet og kommunikeret direkte fra hjertet.

Om Maria Pinderup Langbak

Jeg er en spirituel holistisk arbejdende læge.

Jeg har en baggrund som speciallæge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker. Derved har jeg tilegnet mig en bred vifte af kompetencer, som jeg på bedste vis forsøger at integrere til gavn for de mennesker, som søger min hjælp.

Min ambition er at være brobygger mellem det konventionelle system og de mere komplementære behandlingsformer. Begge har uden tvivl deres berettigelse og anvendt korrekt kan man opnå fantastiske resultater.

Jeg er drevet af at inspirere folk til at tage ansvar for deres eget liv. På alle planer. Herved opnås et sundt, balanceret og meningsfyldt liv.

I hjertet af Århus driver jeg en privat lægeklinik under navnet Naturlægen.com. Ligeledes er jeg skribent på Naturli bladet, holder foredrag, workshops og meget mere.

Om Marie Zabel

Marie er indehaver af "Yoga og Hjerterum". Oprindelig er Marie uddannet ergoterapeut, men har de seneste år koncentreret sig om arbejdet med at skabe balance mellem krop, sind og sjæl i en kombination af bevægelse/yoga, meditation, lyd og essentielle oliers kraft.

Marie er både uddannet i MediYoga og Kundalini Yoga og har bl.a taget uddannelse i Gonghealing/lyd i udlandet. Marie er "freelance musiker". Musik og sang har altid været en kæmpe passion som Marie i dag har forenet og kombineret i en smuk samklang med passionen for, at åbne hjerter og bringe mennesker i balance.

Mandag d. 25. oktober kl. 19:00 - 20.30

Du kan læse om vores Corona Retningslinjer her
Mandag
Okt
25
Foredrag
Pandemier i de sidste 200 år (via livestream fra Aarhus Universitet)
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Pandemier i de sidste 200 år (via livestream fra Aarhus Universitet)
Pandemier i de sidste 200 år (via livestream fra Aarhus Universitet)
Tirsdag den 26. oktober 2021, kl. 19-21.
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Lergravsvej 2, Gram
Pris: Fri entré
Hvad kan vi lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier - fx pesten, spansk syge, kopper, kolera og mæslinger? Nye matematiske modeller giver os indsigt i hvordan fremtidige epidemier udvikler sig - herunder covid-19-pandemien.

Historisk set har menneskeheden gennemlevet voldsomme epidemier og pandemier som holdt populationen nede. Fx pest, kopper, kolera, mæslinger og influenza-pandemier som spansk syge der hærgede verden over i 1918-20. Sidstnævnte dræbte omkring 1-2 % af verdens befolkning, svarende til at over 50 millioner mennesker ville dø hvis en lignende pandemi skete i dag.

Verden over arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier. Kommer der igen en stor og dødelig pandemi? Hvilken virus kan det ske at være? Kan vi risikere at den bliver så dødelig som fortidens forfærdeligheder? Kan vi stoppe den?

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Tirsdag
Okt
26
Foredrag
Olieworkshop med Christine Eilvig
Stensbæk Højskole
Olieworkshop med Christine Eilvig
Olieworkshop med Christine Eilvig
Søndag den 31. oktober 2021, kl. 13-15.
Stensbæk Højskole
Stensbækvej 29, Gram
Hør, hvordan du kan højne din livsoplevelse ved brugen af essentielle olier. Christine Eilvig gennemgår, hvad essentielle olier er.

Hvorfor de er magiske og ikke mindst, hvordan du kan anvende dem i din hverdag som et naturligt hjemmeapotek, en terapeutisk selvudviklingsproces eller et hjemmespa. Søndag d. 31.10. 21 kl. 13.00 - 15.00

Olieworkshop

Foredraget er for dig, der er interesseret i en langt mere naturlig tilgang til dine udfordringer inden for både krop, sind og ånd. Der vil være rig mulighed for at dufte, prøve og smage de mange forskellige olier.

Christine Eilvig er forfatter til adskillige bøger og har undervist i spiritualitet og selvudvikling igennem flere år. I de seneste år har hun fokuseret på de essentielle olier og den ordløse terapi, som de bringer med sig.

Der vil efter foredraget blive serveret kaffe/the og lidt sødt
Søndag
Okt
31
Andet
Syng med Lasse - den nye Højskolesangbog
Gram Bibliotek
Syng med Lasse - den nye Højskolesangbog
Syng med Lasse - den nye Højskolesangbog
Mandag den 1. november 2021, kl. 17.30.
Gram Bibliotek
Stadionvej 15, Gram
Pris: Entré: 125 kr
Introduktion af nye sange. En hyggelig aften med fællessang, under ledelse af Lasse Sørensen.

Lasse er organist ved Gram/Fole kirker, professionel rytmisk pianist og dirigent. Lasse vil introducere nogen af de nye sange fra den nye udgave af højskolesangbogen.

Gram Fritidscenter serverer en let anretning.
Drikkevarer kan købes.

Der er et begrænset antal billetter
Mandag
Nov
1
Andet
65+ Trivselscafé i Gram
Gram Fritidscenter
65+ Trivselscafé i Gram
65+ Trivselscafé i Gram
Tirsdag den 2. november 2021, kl. 15.
Gram Fritidscenter
Stadionvej 15, Gram
Nærvær i fællesskaber, hvor der kan opbygges netværk.

Programmet for en trivselscafé er fællessang, madlavning, hjerneaktivitet, brætspil, oplysende foredrag, fællesspisning
og bevægelse som dans som sundhed.

Tirsdag 21. september
Underholdning ved Leif Fabricius over emnet "En sund sjæl i et sølle skrog"

Tirsdag 2. november
Fællessang og underholdning med Mette og Børge Solkær fra Café Ellegaard

Praktisk information
Fri entré til alle oplevelser
husk tilmelding senest 3 dage før start af hensyn til forplejning
Tilmelding og spørgsmål
Kontakt
Marianne Johansen Møller
mail: mjmo@haderslev.dk
Tlf.: 2183 7081
Tirsdag
Nov
2
Børn
Rundvisning på slottet kl. 13
Gram Slot
Rundvisning på slottet kl. 13
Rundvisning på slottet kl. 13
Søndag den 7. november 2021, kl. 13.
Gram Slot
Slotsvej 54, Gram
Pris: Entré: Billetter 60 kr
Når du tager på rundvisning på Gram Slot får du en spændende tur rundt på slottet. Under rundvisningen fortæller vi om stedets historie og ikke mindst om slottets spøgelse, den gale grevinde, Anna Sophie Schack.

Vi fortæller om landbruget, om Sanne og Svend Brodersens køb af slottet, deres planer og visioner for Gram Slot, samt de igangværende projekter, der hele tiden er på et stort gods.

Mødested: Slottet
Parkering ved Gramgård (ved reception/gårdbutik). Når du tager på rundvisning på Gram Slot får du en spændende tur rundt på slottet.

Under rundvisningen fortæller vi om stedets historie og ikke mindst om slottets spøgelse, den gale grevinde, Anna Sophie Schack. Vi fortæller om landbruget, om Sanne og Svend Brodersens køb af slottet, deres planer og visioner for Gram Slot, samt de igangværende projekter, der hele tiden er på et stort gods.

Mødested: Slottet
Parkering ved Gramgård (ved reception/gårdbutik)
Søndag
Nov
7
Foredrag
Den inderste kerne (via livestream fra Aarhus Universitet)
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Den inderste kerne (via livestream fra Aarhus Universitet)
Den inderste kerne (via livestream fra Aarhus Universitet)
Tirsdag den 9. november 2021, kl. 19-21.
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Lergravsvej 2, Gram
Pris: Fri entré
Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun vha. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling blev verdensberømt ved at opdage at Jorden har en indre kerne og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.

Hør om den danske seismolog, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Inge Lehmann (1888-1993) studerede bl.a. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling i Jordens indre på grundlag af jordskælvssignaler fra fjerne jordskælv optegnet på danske, grønlandske, europæiske og amerikanske seismografer.

Inge Lehmann blev verdensberømt ved at opdage Jordens indre kerne. Tidligere troede man at hele kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne hun i 1936 fremsætte den skelsættende teori at der inderst i den flydende kerne er en indre kerne der har andre fysiske egenskaber end materialet i Jordens andre dele - altså skallerne udenom.

Inge Lehmann blev internationalt kendt for sin forskning før hun blev kendt i Danmark. Da hun i 1950'erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde ydermere til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Desuden studerede hun også Jordens ydre, stive stenskal - kaldet lithosfæren - i Europa og Nordamerika og har fået opkaldt en skilleflade efter sig, Lehmann-diskontinuiteten.

Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub, domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund, og fysikeren Niels Bohr. Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav Inge Lehmann sin sidste videnskabelige artikel. Hun blev 104 år og døde i 1993.

I foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen give os udpluk af Inge Lehmanns liv og forskningskarriere med afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann, 'Den inderste kerne', som hun udkom med i maj 2021. I sin research til bogen har Lotte bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog som ingen kendte til.

Undervejs vil geofysiker David Lundbek Egholm redegøre for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Tirsdag
Nov
9
Andet
Seniorgymnastik
Gram Fritidscenter
Seniorgymnastik
Seniorgymnastik
Tirsdag den 10. november 2020 til onsdag den 10. november 2021, aftales ved tilmelding.
Gram Fritidscenter
Stadionvej 15, Gram
Pris: Fri entré
Der er seniorgymnastik i Gram Fritidscenter torsdage kl. 08.45. Medbring selv liggeunderlag og kosteskaft. Tilmelding skal ske til Gerda Feddern på tlf. 26 31 33 06.

Lørdag
Okt
16
Børn
Familieworkshop: Mød Villads fra Valby's mor
Gram Bibliotek
Familieworkshop: Mød Villads fra Valby's mor
Familieworkshop: Mød Villads fra Valby's mor
Lørdag den 13. november 2021, kl. 10.
Gram Bibliotek
Stadionvej 15, Gram
Pris: Entré: Børn 50 kr
Kan I ikke få nok af historierne om Villads fra Valby, så kom og mød forfatteren Anne Sofie Hammer til vores familielæsecafe på Gram Bibliotek.

Vi skal også dyste om skønne præmier og hygge med boller og kaffe/juice
Lørdag
Nov
13
Børn
Morgengry - oplæsning i stearinlysets skær
Gram Bibliotek
Morgengry - oplæsning i stearinlysets skær
Morgengry - oplæsning i stearinlysets skær
Mandag den 15. november 2021, kl. 09.
Gram Bibliotek
Stadionvej 15, Gram
Pris: Entré: Gratis billetter
En del af Nordisk Biblioteksuge.

Som en del af Nordisk Biblioteksuge, hvor højtlæsere i hele Norden læser op af den samme bog på samme tid, inviterer Gram Bibliotek til hyggelig højtlæsning for børn.

For børn i alderen 4-7 år

Fri entré, men begrænset antal pladser.

Tilmelding senest dagen før på haderslevbibliotekerne.dk

Der skal kun bestilles billetter til deltagende børn
Mandag
Nov
15
Andet
Skumringstime
Gram Bibliotek
Skumringstime
Skumringstime
Mandag den 15. november 2021, kl. 19.
Gram Bibliotek
Stadionvej 15, Gram
Oplæsning i stearinlysets skær.

Som en del af Nordisk Biblioteksuge, hvor højtlæsere i hele Norden læser op af den samme bog på sammetid, inviterer Gram Bibliotek til hyggelig højtlæsning.

Martin Abrahamsson læser op, og spiller efterfølgende sammen med Ove Bugge og Moesgaard.

Kaffe og kage ved Foreningen Norden.

Fri entré - tilmelding ikke nødvendig
Mandag
Nov
15
Teater
Julefrokost
Gram Slot
Julefrokost
Julefrokost
Fredag den 19. november 2021, kl. 18.30.
Gram Slot
Slotsvej 54, Gram
Pris: Entré: Billetter 405-805 kr
Saml venner, familie eller kollegaer og kom til en sjov aften ved Gram Slot med god musik og lækker julemad. Det er lige meget, om I er 4 eller 30 personer, vi har plads til jer alle.

Fredag
Nov
19
Foredrag
65+ Anne Hjernøe: Foredrag
Gram Fritidscenter
65+ Anne Hjernøe: Foredrag
65+ Anne Hjernøe: Foredrag
Tirsdag den 23. november 2021, kl. 16.
Gram Fritidscenter
Stadionvej 15, Gram
Pris: Entré: Gratis billetter
Underholdende foredrag med Anne Hjernøe.

Kom til et underholdende foredrag, hvor du får alle Anne Hjernøes egne tips til at træffe de gode valg og fortællingen om, hvordan hun selv fik de gode vaner helt på plads med fokus på sundhed og det gode fællesskab
Tirsdag
Nov
23
Foredrag
Vores cellers saltbalance (via livestream fra Aarhus Universitet)
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Vores cellers saltbalance (via livestream fra Aarhus Universitet)
Vores cellers saltbalance (via livestream fra Aarhus Universitet)
Tirsdag den 23. november 2021, kl. 19-21.
Museum Sønderjylland - Gram Lergrav - Palæontologi
Lergravsvej 2, Gram
Pris: Fri entré
Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine - kaldet natrium-kaliumpumpen - som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre.

Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalancen i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver - ligesom den elektriske strøm i din stikkontakt kan bruges til at drive både køleskabet og computeren.

Ioner danner grundlaget for at vores nerveceller kan sende de signaler der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå og for at sædcellen kan svømme hen til ægget.

Fordi ionbalancen i vores celler er så vigtig, kan det føre til sygdom hvis balancen påvirkes af en arvelig gen-defekt. Og når fx skorpionen og fingerbølplanten er så farlige for os, er det netop fordi de begge har udviklet giftstoffer der ændrer ionbalancen.

Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen i cellernes membraner. Natrium-kalium-pumpen blev første gang beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. Den opdagelse fik han Nobelprisen for i 1997, og der forskes stadig meget i at forstå den komplicerede pumpe. Og den bliver ved med at overraske os. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Tirsdag
Nov
23
Musik
Händels Messias
Den Holstenske Lade
Händels Messias
Händels Messias
Onsdag den 24. november 2021, kl. 20.
Den Holstenske Lade
Slotsvej 54, Gram
Pris: Entré: 170 kr + evt. gebyr
Fredericia Byorkester præsenterer Georg Friedrich Händels "Messias". Dirigent: Anne Cathrine Kielland Lund.

Onsdag
Nov
24
Foredrag
Foredrag med Bodil Jørgensen: "I selskab med Bodil Jørgensen"
Den Holstenske Lade
Foredrag med Bodil Jørgensen:
Foredrag med Bodil Jørgensen:
Torsdag den 25. november 2021, kl. 19.
Den Holstenske Lade
Slotsvej 54, Gram
Pris: Entré
Den folkekære, skønne underholdende Bodil Jørgensen kommer til Gram! Torsdag d. 25 november 2021 kl. 19.00-21.00 hos Gram Slot. Foredrag: I selskab med Bodil Jørgensen.

Oplev Bodil Jørgensen fortælle åbenhjertigt om sit righoldige liv karriere.
Om kærlighed smertelige tab, at blive mor i en sen alder.
Om dramatiske begivenheder som passager i den store togulykke ved
Sorø i 1988 senest ulykken i forbindelse med filmoptagelse,
der nær havde kostet hende livet.
Om højdepunkter på scenen på Det Kongelige Teater i store
film TV-roller.
En spændende hjertevarm fortælling med masser af humor
fra en af tidens største kvindelige skuespillere, som så vil give smagsprøver som visefortolker med sange fra hendes repertoire, akkompagneret af pianisten Bjarne Sahl.

Der er mulighed for tilkøb af en lækker sønderjysk tapastallerken før foredraget.

MOD TIL arrangerer foredrag med ildsjæle
Følg os på: www.facebook.com/MODTIL/ eller www.modtil.dk

Bemærk: Begrænset antal billetter.. Kom i god tid - dørene åbner kl. 18.15
Torsdag
Nov
25
Musik
Dodo & The Dodos
Gram Slot
Dodo & The Dodos
Dodo & The Dodos
Fredag den 26. november 2021, kl. 20.
Gram Slot
Slotsvej 54, Gram
Pris: Entré: 310 kr
Legendariske Dodo & The Dodos indtager Gram Slot med deres show Vi Gør Det Vi Ka Li. Det er muligt at tilkøbe buffet inden koncerten.

Dodo & The Dodos er et af Danmarks mest hitproducerende bands. I 1990 var de lige så store herhjemme, som Rasmus Seebach og Lukas Graham er i dag.

Tiden går, men det gør ikke sangene dårligere end dengang - tværtimod. Dodo & The Dodos streamer stadigvæk, som var deres sange lige udkommet

I efteråret 2021 drager bandet ud på 33. år, og de lover at spille ALLE deres store hits, så vi danskere endnu en gang kan få lov til at gøre det, vi kan lide; at leve trygt og godt sammen og nyde livet
Fredag
Nov
26
Det sker - Gram Handel HER

Kontakt

Haderslev Erhvervsråd
Jomfrustien 27
6100 Haderslev

T: +45 12 34 56 78
E: kontakt@mail.dk

background event