Kulturkalender

Viser 12 events i Frederikssund Kommune mellem 16. jan. og 14. feb. 2019

Kirkens Fredagsklub

Fre. d. 18. januar 2019, kl. 14-16.
Frederikssund Kirke Ved Kirken 8, Frederikssund
Dagens gæst er Jytte Abildstrøm.
Pris: (Entré: Standard 80 kr) Køb/bestil billet
Kulturhuset Elværket Ved Kirken 6, Frederikssund
Forelæsning ved direktør, cand.mag. og ph.d. Sabine Kirchmeier.

Fyraftensmøde

Ons. d. 23. januar 2019, kl. 16.30-18.
Frederikssund Kirke Ved Kirken 8, Frederikssund
Fyraftensmøde med Åbne Døre., som vil fortælle om arbejdet blandt forfulgte kristne verden over.

Bonderøven

Tor. d. 24. januar 2019, kl. 19.
Pris: (Entré: Standard 125 kr) Køb/bestil billet
Kulturhuset Elværket Ved Kirken 6, Frederikssund
Bonderøven kommer til Frederikssund. Bonderøven giver sit bud på, hvordan selvforsyning hænger sammen med et moderne liv. Han fortæller, hvordan man bygger drivhus, laver cider, holder gæs, bygger hus, slår hø med en hjemmelavet le og meget mere.
Pris: (Entré: 50 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum Færgelundsvej 1, Jægerspris
Nu kan du få den samlede fortælling fra ROMUs arkæologer om Tollerup - landsbyen, som blev genfundet efter at være 'forsvundet' og næsten glemt i århundreder. Hør om udgravningen af vikinge- og middelalderlandsbyen, som lå, hvor idrætsbyen nu bliver til. I efteråret 2017 trak Tollerup i udkanten af Frederikssund overskrifter både i Danmark og udlandet. ROMUs arkæologer kunne dengang fortælle, at man havde 'genfundet' landsbyen, som blev nedlagt i 1600-tallet og derefter næsten glemt.

Arkæologerne havde fundet betydelige bygningsrester fra det, der tolkes som Tollerup hovedgård. Hele to stensatte kældre på henholdsvis 20 og 50 m2 blev udgravet, og det er den største af disse, der ser ud til at have været en del af hovedgården fra middelalderen og den tidlige renæssance.

Bevis i stormandsgård fra vikingetid

Nyheden af den genfundne landsby blev senere i udgravningsarbejdet afløst af nye spændende opdagelser.

Tollerup er nævnt skriftligt allerede i 1085 i et kongeligt gavebrev, så fagfolk formodede på forhånd, at lokaliteten fandtes allerede i vikingetiden. Med anden etape af udgravningen kunne ROMUs arkæologer nu bevise, at den formodning var rigtig.

Ca. 100 meter syd for kældrene afslørede en række spændende fund nemlig, at bebyggelsen omkring Tollerup kan føres helt tilbage til den sene del af vikingetiden i perioden omkring 1000-tallet. På en fremtrædende placering i landskabet fremkom et 35 m langt trelleborglignende hus - en stormandsgård - og i tilknytning hertil to store, rektangulære grubehuse med indgang.

At Tollerup gennem århundrederne har haft en særlig betydning bakkes op af elementer som en enorm, gennemgående grøft, indikationer på mølledrift samt fund af blandt andet tagtegl, rudeglas og kakler.

Det er ROMUs arkæologer Astrid Wolff-Jensen og Alexander Beyer E. Banck, der fortæller om landsbyen, som lå, hvor frederikssunderne om kort tid kan boltre sig i klorvand eller mødes til en gang mix double.

Kom og hør om Tollerup gennem 500 år og få indblik i fundene, der i 2017 kom på årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark.

Arkæologien er din
I hele 2019 sætter vi ekstra fut under arkæologien i ROMU. Kom tæt på mennesker, der var her før dig, når vi året igennem inviterer til en række arrangementer i Lejre, Frederikssund og Roskilde. Med byvandringer, sjove og anderledes familieaktiviteter, nørdeforedrag, åbne udgravninger, udstillinger og meget mere, puster vi sammen med dig liv i de sårbare spor vores forfædre har efterladt

Fredagscafé

Fre. d. 25. januar 2019, kl. 14-16.
Birksøhuset Mejerivej 1 A, Ferslev, Skibby

Bob Dylan og Nobels litteraturpris

Man. d. 28. januar 2019, kl. 19.30.
Pris: (Entré: Standard 80 kr) Køb/bestil billet
Kulturhuset Elværket Ved Kirken 6, Frederikssund
Forelæsning ved professor Anne Marie Mai.
Islebjerg Kirke Ansgarsvej 2, Frederikssund
Forældre med børn i konfirmationsalderen inviteres til at høre Suzette Munksgaard, projektleder på Center for Ungdomsstudier og efterskolelærer på Midtsjællands Efterskole, med foredraget "Ung i en præstationskultur! - hvad tror du selv? "Danske unge oplever i stadigt stigende grad at være en del af en præstationskultur, hvor der undervises " to the test", og hvor fokus er på at bestå snarere end at forstå! De oplever, at de stadig tidligere skal præstere. Når man som ung i en præstationskultur er på jagt efter kontrol, tryghed og frikvarter, er det vigtigt at vide lidt om * Hvilke strategier anvender danske unge i forhold til at håndtere de mange krav? * Hvilke "frikvarterer" er der i unges liv? * Hvad er på spil i forhold til fritid, forældre og konfirmation? * Hvordan kan man som forældre være med til at skabe rum for refleksion og spørge hvad tror du selv? Foredraget er tiltænkt konfirmanderne og deres forældre, men alle er velkomne. Der er gratis adgang

Tag ud i det blå

Tir. d. 5. februar 2019, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 40 kroner)
Kulturhuset Rejsestalden Hovedgaden 29 A, Jægerspris
Mød den lokale eventyrer Lars Brinch. Køb billetter via Rejsestaldens hjemmeside: www.rejsestalden.frederikssund.dk. Tag dig tid... giv dig tid... vælg fra og vælg til... hold en pause sammen med familien og rejs ud og opdag verden. Lars Brinch fortæller og viser billeder fra en 3 måneders tur, hvor familien valgte at sætte hverdagen på pause for at rejse ned gennem Europa og sejle med deres sejlbåd i det østlige Middelhav. Det handler om at rejse ud, have god tid og få nogle oplevelser sammen som familie. Det handler også om at genopdage hvor smuk og spændende verdenen er både over og under vandet. Det handler om at møde fremmede mennesker fra en "anden" verden, dykke ned under overfladen og se skibsvrag fra 2. verdenskrig og det handler om at knytte familien sammen. Og så handler det om at det ikke er nemt, men hårdt arbejde, at få sit skib til Middelhavet
Pris: (Entré: pris medl. kr. 110, ikke medl. kr. 135 inkl. kaffe- og kagebord)
Kultur- og forsamlingshuset Græse gl. Skole Græse Skolevej 21, Frederikssund
Selv om det altid er naturen, det handler om, byder tilværelsen som kratlusker i sandhed på sære tildragelser. Og når man har været kratlusker sammen med andre skøre kratluskere i mere end 20 år, er der efterhånden kommet mange historier på bagtapetet. I dette stand up-show med biolog og museumsinspektør Morten D.D. får man virkelig rørt lattermusklerne, når man hører om insektsugere i jysk-engelsk oversættelse, om en flugt gennem skovbunden i splitternøgen tilstand, skovflåter på steder, hvor solen aldrig skinner, tv-fraklip fra Amalienborg Slotsplads, utilbørlige mængder af finsprit (der var engang..), blå gummihandsker og andre forfærdende omstændigheder. Alle har de dog det til fælles, at de er enestående god reklame for livet som biolog.

Der er nemlig det ved det, at naturen aldrig kan planlægges i detaljer, og derfor bliver man gang på gang overrasket og - i næsten bogstaveligste forstand - taget med bukserne nede