Kulturkalender

Viser 21 events i Frederikssund Kommune mellem 21. sep. og 20. okt. 2018

Pris: (Entré: 100 kr.)
Kulhuse Kultur- og Medborgerhus Gl. Kulhusvej 149, Jægerspris
Mange af de hændelser, vi har lært at opfatte som "vigtige" i Danmarks historie, var egentlig uden betydning for den brede befolkning. I foredraget ser vi med friske øjne på, hvilke virkeligt afgørende hændelser, som er helt glemt i historieskrivningen. Rygraden i dansk historieforståelse var gennem århundrede kongerækken. Men hvor meget betød de enkelte konger egentlig for den jævne dansker? I virkeligheden var mange af de hændelser, vi lærte at opfatte som "vigtige" uden særlig betydning for den brede befolkning. I foredraget prøver vi at viske tavlen ren, og med friske øjne se på hvilke (såkaldte!) store og afgørende begivenheder der reelt var fuldkomment uinteressante for alle andre end en lille magtelite - og hvilke afgørende og betydningsfulde hændelser, som er blevet helt glemt i historieskrivningen.

Foredrag: Smagen af øl 2018

Tir. d. 25. september 2018, kl. 19.
Slangerup Bio Brobæksgade 4, Slangerup
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter. Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg - dvs. maltning - med gæring.

Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer - primært de forskellige malt- og humletyper - samt valget af gær og den anvendte brygproces.
Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.

I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget

Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/70
Forelæser: Brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium
Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet
Pris: (Entré: 30 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Slangerup Bio Brobæksgade 4, Slangerup
Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Forelæsere: brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium
Sprog: dansk
Entré: 30 kr.

Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg - dvs. maltning - med gæring.

Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer - primært de forskellige malt- og humletyper - samt valget af gær og den anvendte brygproces.
Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.

I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl.

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil tippes om kommende foredrag

Fyraftensmøde

Ons. d. 26. september 2018, kl. 16-19.
Frederikssund Kirke Ved Kirken 8, Frederikssund
Fyraftensmøde med Christian Lund Pedersen fra Luthersk Mission, som fortæller om sin tid som missionær i Etiopien.
Pris: (Entré: Voksen 40 kr, Barn 20 kr) Køb/bestil billet
Jægerspris Bibliotek Møllevej 25, Jægerspris
Tag barn, barnebarn eller bedste ved hånden og kom med til en dag fuld af historier sammen med historiefortæller Mariane Josefsen. Dagen slutter af med fællesspisning.

Mentale værktøjer til sundere vaner

Ons. d. 26. september 2018, kl. 18-20.
Pris: (Entré: 195)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Rytterskolen, St. Rørbæk Skolelodden 1, Frederikssund
Er du godt forvirret over alle de forskellige påstande om hvad der er sundt og usundt? Og vil du gerne spise sundt og dyrke motion, men på en måde hvor det ikke er en konstant kamp, hvor du aldrig gør det godt nok? Kom med til foredraget ''Mentale værktøjer til sundere vaner'', hvor du får:
  • Klar besked om ernæring
  • Værktøjer til at slippe for ''madstress'' og ''burde''
  • Måder at kunne fjerne mentale barrierer for motion
  • Viden om hvordan man kan ændre vaner
  • Forståelse for årsagerne bag sukkertrang


Foredraget afholdes af PB i Ernæring og Sundhed og mindfulness-instruktør Katrine Gisiger, som til daglig driver Livsstilshuset v/Katrine Gisiger på Islands Brygge i København, hvor der arbejdes med kognitiv kostvejledning, gruppeforløb og sundhedsevents.

Har du spørgsmål, skriv til info@katrinegisiger.dk

Fjordforedrag: Fjordens fugle

Tor. d. 27. september 2018, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 50 kr. inkl. entre til museet)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum Færgelundsvej 1, Jægerspris
Roskilde Fjord er en af landets vigtigste fuglelokaliteter. Dette foredrag handler om fjordens fugleliv og de fugletællinger, der har fundet sted i fjorden siden 1978. Man har foretaget systematiske optællinger af fjordens fugleliv i nu 40 år, hvilket gør tællingerne til en af de længste tidsserier indenfor dansk naturovervågning. De mange års tællinger af ynglende fugle i Roskilde Fjord har givet et os et detaljeret billede af, hvordan ynglefuglebestandene udvikler sig, og vi får stadig nyt at vide. Tællingerne har bl.a. vist, at mange af fjordens fuglekolonier har det svært, og at bestandene af mange arter er i tilbagegang.

I foredraget fortælles om, hvilke fuglearter man kan se i Roskilde Fjord, hvilke lokaliteter, der er særligt vigtige for fuglene, og hvordan det står til med bestandene af de forskellige arter. Der fortælles desuden om, hvordan fugletællingerne foregår i praksis og om, hvad man fra bl.a. myndighedernes side gør for at forbedre forholdene for fjordens fugleliv.

Erik Mandrup Jacobsen er ornitolog og biolog i Orbicon. Han arbejder til daglig med fugletællinger, miljøvurderinger og naturforvaltning, hvor han bl.a. i samarbejde med Nationalpark Skjoldundernes Land undersøger og overvåger fuglebestanden ved Roskilde Fjord og arbejder aktivt for at finde løsninger på tilbagegangen.

Foredraget er en del af efterårets foredragsrække på Frederikssund Museum, Færgegården, der byder på et samarbejde med forskellige naturfaglige videnspersoner fra Roskilde Fjord. Museets permanente udstilling "menneske og fjord" beskæftiger sig med forholdet mellem fortidens mennesker og Roskilde Fjord, der har haft rollen som bl.a. madkammer, transportvej og levegrundlag. Fortiden og kulturhistorien hjælper os til at forstå nutiden og gisne om fremtiden, og det er netop dette samspil mellem fortiden, nutid og fremtid, som vi med efterårets foredrag gerne vil dykke ind i.

I selskab af vores naturfaglige fjordkolleger vil se på, hvordan fjorden har udviklet sig og ser ud i dag, når de formidler deres indsigter om fjorden. På aftenen vil udstillingen "menneske og fjord" åbne en time før foredraget, så det er muligt at opleve den kulturhistoriske udvikling og de arkæologiske fund inden.

Entréen er inkluderet i prisen. (Museet åbner kl. 18, så det er muligt at opleve udstillingen "Menneske og fjord" inden foredraget)

Billetter kan købes i museumsbutikken eller på billetto.dk

Fredagscafé

Fre. d. 28. september 2018, kl. 14-16.
Birksøhuset Mejerivej 1 A, Ferslev, Skibby

Kirkens Fredagsklub

Fre. d. 28. september 2018, kl. 14-16.
Frederikssund Kirke Ved Kirken 8, Frederikssund
Emnet er: Personlige oplevelser fra 3 vidt forskellige udlandsrejser v. sognepræst Thomas M. Rønberg.

Kunstnergruppen Cobra I

Man. d. 1. oktober 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: Standard 80 kr) Køb/bestil billet
J.F. Willumsens Museum Jenriksvej 4, Frederikssund
Den første af to forelæsninger ved post doc, ph.d. Jens Tang Kristensen.