Flere nyheder

 
Litteratur
Morkels alfabet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Morkels alfabet
Tir. 26. jan. 2016

I "Annas himmel" fra 2013 mødte læseren pigen Anna, der netop var på vej til sin mors begravelse. En forunderlig lille fortælling om døden set med barnets øjne. I "Morkels alfabet" er Anna tilbage. Denne gang i en fortælling med et noget lettere tema, men stadig med helt fortryllende illustrationer.

Anna finder små sedler med ord i sneen og finder ud af, at de er fra drengen Morkel. Hun og Morkel bliver venner, og sammen opdager og deler de ord. Alle mulige ord som moskus, måne, rørhat og rænkesmed.
Ideen om de to børn i træhytten i skoven minder på mange måder om Stian Holes bog Garmanns hemmelighed. De to børn sidder der alene i skoven og filosoferer over livet og verdens små og store skabninger og deres mysterier, som f.eks. "Gad vide hvilken retning der er hjem for trækfuglene".

Morkels alfabet er en fin lille bog om venskab, ord og alle mulige tanker.

I Stian Holes univers er det i høj grad alt det, der ikke bliver fortalt, som skaber fortællingen.
"Morkel, som næsten aldrig er i skole" eller "Jeg tror ikke på det de siger om din far."
Eller den tid, hvor Morkel ikke er i hytten, eller i skolen og hvor Anna savner ham. Det sætter tanker og spekulationer i gang og skaber plads til fantasi. For hvad er det egentlig med ham Morkel?

Fremgangsmåden er den samme som i Annas himmel. Men desværre lærer man aldrig rigtig Anna at kende. Læseren kommer ikke ind på livet af hende og mærker ikke hendes følelser. Slet ikke som i bøgerne om Garmann.

Til gengæld er illustrationerne i Morkels alfabet nøjagtig lige så smukke som i Holes tidligere bøger. Farverne, stemningen og detaljerigdommen er helt fantastisk, grænsende til det fortryllende. Og uanset alder kan man bruge timer på at bladre i bogen og opdage nye, hidtil oversete detaljer.

Selvom fortællingen for den voksne læser måske nok fremstår lidt mindre magisk, lidt mindre unik end Holes tidligere børnebøger, så lader dette ikke til at have betydning for de mindste læsere, der med uformindsket interesse følger fortællingen med lige dele spørgelyst, muntre udbrud og begejstring for bogens billeder.

Stian Hole: Morkels alfabet
Høst & Søn, 48 sider
ISBN: 978-87-638-4183-2