Kalender

Dato

Kategori


Søg i kategori
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
31/10 2019
Randers Bibliotek
Stemannsgade 2
8900 Randers C
Tlf: 87 10 68 00

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 56.4605, Lon 10.0409

Randers Bibliotek


Viser 56 events fra/efter 31. mar. 2020

31. Mar Foredrag

UDSAT: Dybhavet - nyt fra en ukendt verden (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer der er tilpasset det ekstreme tryk. Og hør om bakterier i havbunden som har generationstider på tusinder af år og som er afgørende for livsforholdene på Jorden..

Professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet og professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology

Dybhavet dækker mere end halvdelen af Jordens areal og det meste er uudforsket. Dels er det meget vanskeligt at fortage målinger og indsamle materiale på havets største dybder, dels har man tidligere fejlagtigt troet at processerne i dybhavet ikke er vigtige for livsforholdene på Jorden.

De dybeste dele af oceanerne, fra 6 til 11 kilometers havdybde, kaldes 'den hadale zone' - efter dødsriget Hades. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenternes, geologisk ustabile, rand - der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen.
Den nyeste forskning viser overraskende at disse grave er "oaser" for livet i dybhavet. Omsætningen af organisk materiale er meget høj og man opdager hele tiden ukendte organismer der er tilpasset det ekstreme tryk i gravene. Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, der kan operere under det ekstreme tryk, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.

Under havbundens overflade i dybhavet lever der ingen dyr - det er mikroorganismernes verden. De lever af døde alger og dyr fra vandsøjlen hvis organiske rester begraves dybt ned i havbunden. Det organiske stof slipper aldrig op, men efter millioner af år omsættes det ekstremt langsomt. Livet foregår her i slowmotion hvor bakterierne har generationstider op til tusinder af år. Selv om der til sidst kun er en lille brøkdel af det begravede organiske materiale tilbage, er denne rest en forudsætning for at der er ilt i atmosfæren så vi og andre dyr kan ånde.

På ekspeditioner med skibe med lange bor, som kan bore ned i havbunden, studerer forskerne havbundens liv på store dybder.
For nogle år siden blev den første videnskabelige boreekspedition gennemført i danske farvande. Resultaterne fortalte om Østersøens klimaudvikling igennem de sidste 15.000 år og om de rige bakteriesamfund som har levet i havbunden siden istiden.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
1. Apr Andet

Barselscafé

Onsdag den 1. april 2020, kl. 09.30.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Vitaminer til forældre på barsel..

Mød andre forældre på barsel i et uforpligtende fællesskab. Her er plads til at børnene kan tumle
Vis kort
14. Apr Andet

Åben StrikkeCafé på dit bibliotek!

Tirsdag den 14. april 2020, kl. 14.30.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Arrangør: Randers Bibliotek. Randers Bibliotek Øst, Udbyhøjvej 81, Randers NØ
Kom til StrikkeCafé på tirsdage i lige uger..

Tag strikketøjet eller hækletøjet samt dine gode mønstre og ideer med til Randers Bibliotek Øst. Der bliver mulighed for en god snak om modeller, mønstre, garner og strikketeknikker, mens pindene gløder, og trøjerne vokser.
Vi er klar med kaffe og te.
Del viden om og få inspiration til forårets håndarbejder!
Vis kort
14. Apr Andet

Fællessang på biblioteket med Søren Søgaard

Tirsdag den 14. april 2020, kl. 16.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
God stemning og kaffe på kanden: kom på Randers Bibliotek og deltag i en halv times fællessang..

En gang om måneden mødes vi under pyramiden bibliotekets midte, hvor akustikken er fremragende til fællessang.
Vi synger en halv snes sange - både de kendte og også nogle mindre kendte, som har fortjent at blive sunget. Hver måned ledes fællessangen af en ny forsanger fra byens levende musikmiljø, og vi har desuden kaffe på kanden til de sangglade.

Datoerne er tirsdagene 14.4. 12.5. og 9.6., og det er hver gang kl. 16-16.30
Vis kort
16. Apr Undervisning

Bliv dus med iPhone og iPad

Torsdag den 16. april 2020, kl. 10.
Pris: (Pris: Gratis billetter) Køb/bestil billet
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Lær mere om din iPhone og iPad..

Denne workshop er for dig, der allerede har en iPhone eller en iPad, og gerne vil have gode ideer til at arbejde videre med den i din hverdag.

På workshoppen præsenteres du for gode apps og introduceres til iCloud
Vis kort
16. Apr Andet

Musikleg - Dyr og mennesker

Torsdag den 16. april 2020, kl. 10.30.
Pris: (Gratis billetter fra tor. 2/4) Køb/bestil billet
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Kom og syng og leg med biblioteksmusikanten. Tilmelding nødvendig..

Musikleg for de 3-6 årige, hvor biblioteksmusikanten Peter Elmelund synger og spiller både de gode, gamle børnesange og også nogle mere ukendte. Og måske er der spændende rytmeinstrumenter i kufferten? I dag er temaet "Dyr og mennesker".
Sang og musik er sundt - og giver en god ballast i hele livet.

Tilmelding skal ske fra den 2. april kl. 9 på www.randersbib.dk. Max 8 billetter pr. institution
Vis kort
16. Apr Foredrag

Foredrag med Ilse Sand

Torsdag den 16. april 2020, kl. 19.
Pris: (Entré: Voksen 50 kr) Køb/bestil billet
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Venlige øjne på dig selv - slip dårlig samvittighed..

At eje evnen til at føle skyld og dårlig samvittighed er godt. Det viser, at vi er ansvarsfulde mennesker, som gerne vil bidrage positivt i eget og andres liv.

Nogle mennesker tager lynhurtigt ansvaret, fx for en dårlig stemning, en mistrivsel eller en smerte og belaster sig selv med overdreven dårlig samvittighed. Andre oplever sjældent eller aldrig sig selv som skyldig i noget negativt.

De fleste af os befinder os et sted mellem disse to yderpoler. Men vi kan godt svinge lidt frem og tilbage over tid. Der kan være gode dage eller perioder, hvor vi oplever os selv og vores liv på en positiv måde. Og så kan der være dårlige dage, hvor vi overbelaster os selv med kritik og dårlig samvittighed og ikke synes, vi slår til.Dårlig samvittighed kan både lede og vildlede. Nogle gange kan den vise vej til at gøre noget godt igen. Andre gange presser den os til at yde mere, end vi har overskud til, eller til at give køb på os selv og vores værdier.

Ilse Sand vil i foredraget præsentere forskellige redskaber, du kan bruge til at undersøge din dårlige samvittighed og slippe den overdrevne del, der tynger dig unødvendigt. Hun vil også vise dig, hvordan du justerer dine leveregler, så du føler dig mindre skyldig, ryster den skyld af dig, som tilhører en anden, står ved den skyld, der er din og deler resten af skylden med andre, når det er relevant.
Foredraget vil være let forståeligt med mange eksempler.

Ilse Sand er forfatter til flere bøger blandt andet den internationale bestseller: Elsk dig selv - en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle. Hun er uddannet psykoterapeut og teolog med speciale i C. G. Jung og Søren Kierkegaard
Vis kort
17. Apr Andet

Bogcafé - Familierelationer

Fredag den 17. april 2020, kl. 16.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Lone Fogh og Inger Nygaard Kaad byder denne eftermiddag på en inspirerende bogcafé under overskriften "Familierelationer"..

Lone og Inger er begge vilde med at læse bøger om familielivet - både når det gælder familielykke, hemmeligheder, overraskelser, traditioner, løgne og meget, meget mere. Velkommen til en bogcafé, der både vil indeholde nye og ældre bøger af danske og udenlandske forfattere, formidlet med kærlighed af to af Randers Biblioteks bogorme
Vis kort
20. Apr Foredrag

Løber vi tør for vand - hvordan påvirker klimaændringer verdens vandproblemer?

Mandag den 20. april 2020, kl. 17-18.
Pris: (Fri entré)
Randers Bibliotek,
Stemannsgade 2, Randers C
Foredrag ved Professor Emeritus Jens Christian Refsgaard..

Løber vi tør for vand - hvordan påvirker klimaændringer verdens vandproblemer?
Menneskelige aktiviteter, forstærket af klimaforandringer skaber vand-stress på store dele af kloden. Nogle steder mangler der vand. Andre steder er der for meget vand. Og har vi overhovedet ferskvand nok til alle klodens mennesker, marker og dyr?
Vand er en livsvigtig ressource for vores daglige husholdninger, industriproduktion, fødevareproduktion og økosystemerne.

Vandforbruget i verden stiger voldsomt, og mange steder er der store problemer med at skaffe vand nok, for eksempel i Cape Town, Californien og Beijing. Danmark har som et af de eneste lande været i stand til at reducere vandforbruget - cirka 40% siden 1980.

Hvordan er det sket, og hvad kan andre lande lære af den danske succeshistorie?

En fjerdedel af verdens befolkning lever i dag i områder med vand-stress. Befolkningsvækst, øget forbrug og ikke mindst klimaændringer vil forstærke problemerne i de kommende årtier. Hvor store ændringer kan vi forvente, hvordan kan vi tilpasse os, og hvad betyder vand-stress i andre regioner af verden for os i Danmark?

Foredraget afholdes i Bibliotekets Frokoststuen. Spørg personalet om vej
Vis kort
21. Apr Foredrag

Peter Øvig Knudsen: Min mor var besat

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 140 kr)
Arrangør: Randers Bibliotek. Remisen, J.V. Martins Plads 3, Randers C
I foredraget fortæller Peter Øvig om at vokse op som barn af en psykisk syg, ligesom han giver et billede af de mange andre traumatiske hemmeligheder bag de pæne facader i barndommens parcelhuskvarter..

Bestil billet her

I november 2016 døde forfatteren Peter Øvig Knudsens mor. Allerede samme dag besluttede forfatteren, at han ville skrive en bog om sin deprimerede mor. Også bogens titel stod lysende klar for ham: Min mor var besat.
Men han beretter også om, hvordan noget begyndte at gå i skred i ham selv, da han under arbejdet med bogen fik adgang til sin mors psykiatriske journaler, og han selv røg ind i en alvorlig depression - præcis som sin mor. Et par måneder senere, i januar 2018, blev Øvig indlagt på en lukket, psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet.
Da han efter syv elektrochok blev udskrevet, havde han ændret syn på sin mor.
Oplev Peter Øvig Knudsen i samtale med Inger Nygaard Kaad fra Randers Bibliotek.

Foredraget arrangeres i samarbejde med FOF Randers-Purhus-Mariager.
NB: Foredraget afholdes på Remisen, IKKE på Biblioteket
Vis kort