Flere nyheder af
Helle Holm Clausen


 
Musik
Vanguard Festival dag 1
 
Teater
Melodien, der blev væk
Ventestedet
Sansemættet rejse ind i mørkets hjerte
Hvor er du egentlig grim når du er liderlig
Knækket hvid
Sprudlende Molière på Grønnegårds Teatret
Har-har-har De set min kone?
Manson i Metropolis
En fucking Fair Lady
Plastikkirurgisk komik
Ambitiøst gæstespil
Alle bliver slået hjem
 
Udstilling
Art Copenhagen
Andreas Gursky på Louisiana
Overvældende arkitektur-udstilling
Dengang det ikke var synd for dyrene
Art Copenhagen i Forum
Bob Dylan på Statens Museum for Kunst
Pæne vaser og vilde skulpturer
Statens Museum for Kunst rider med på klimabølgen
Art Copenhagen i Forum
Deformities of Speed
Closer i Øksnehallen
Bjarke Ingels - Yes is more
Impressionisme på Arken
Koloristerne
Manga! på Louisiana
Art Copenhagen i Forum
Andreas Golder på Arken
 
Film
Moderdjævlen i Bangkok
Skuespillets magi
Stjernespækket Moonrise Kingdom
The Cabin in the Woods
Shame
 
Litteratur
Det overflødige menneske
Alle tiders parcelhuse
Frit Flet
Københavnerne
Kongskilde NS 5100
Mont Blanc
Fryser jeg
Blodets Meridian
De svarer ikke
Mesterlig klassiker er tv-seriens stamfader
Hemmelige Haver
Farvel til samlebåndet
Skønne spildte kræfter?
Overdådig pæonbog
Finsk debutroman lovlig langtrukken
Den usynlige kusse
Sælsomme historier fra forstaden
Action i skærgården
Tolkien og søn gendigter sagnet om vølsungerne
Diskussioner for dummies
Selvgjort føles velgjort
Stockholmer i skånsk eksil
Sci-fi-klassiker genudgivet
Barok roman om selvmord, kærlighed og kannibalisme

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vanguard Festival dag 1
Ons. 7. aug. 2013

Københavns nyeste festival fik en rigtig flot debut fredag med høj sol over Søndermarken. Til eftermiddagens elektroniske navne var der afslappet stemning i græsset under bøgetræerne og drinks i hånden, inden den nordiske rock tog over og skabte en fest i mørket.

Det er lykkedes Kulturbolaget fra Malmö og københavnske Soulkitchen i fællesskab at skabe en særdeles appetitlig todages festival midt i Søndermarken. Med en blanding af kendte kvalitetsnavne og lidt feinschmeckeri var der hele vejen igennem lagt en klar profil, der var langt fra Grøn Koncert i Valbys anden park weekenden før. Kort sagt var der her musik a la Roskilde, omgivet af bøgetræer der snarere ledte tankerne hen på Skanderborg, uden at der dog var et jam-band i sigte.

Trods den smukke park var man i den grad stadig i byen, hvor cyklerne ikke har gear, og hvor køen for mediefolk og dem der var "med bandet" var længere end den almindelige kø. Heldigvis har billetsalget stadig været så godt, og reaktionerne så positive, at Vanguard ser ud til at fortsætte de næste fem år. Ingen Wig Wam-festival altså.

Da varmen begyndte at aftage, stod engelske The Heliocentrics med deres etno-jazz for et lækkert, afslappende sæt, der passede godt til hele picnic-stemningen i parken og arrangørernes forbillede i en finsk park-jazz-festival. Derefter blev der glat skiftet scene til José Gonzales' band Junip, der også stod for en koncert i den mere chillede afdeling.

Det var derfor noget af et stemningsskifte, da den svenske darling Håkan Hellström skulle indtage Sun Ra-scenen og imponere et københavnsk publikum, der ikke nødvendigvis engang har scoret eller danset til et af hans hits. Begge parter skulle derfor lige se hinanden an, og den nye über-nostalgiske perle "Det kommar aldrig va över för mig" fik derfor aldrig tilstrækkeligt luft under vingerne. Men Hellström kæmpede og charmerede sig videre, lyden blev bedre, og da han nåede til debuthittet "Känn ingen sorg för mig Göteborg", var magien og den skandinaviske sommerstemning på sit højeste.

Kashmir fortsatte ufortrødent fra dette udgangspunkt på teltscenen, Fat Cat, og løftede niveauet med en suverænt stærk koncert. Selvom de i den grad er kendt stof, blev denne anmelder slået af, hvor uhyre stærkt et bagkatalog, de ligger inde med, og hvor godt sammenspillede de er. Favoritter som "Graceland", "The Cynic" og "Surfing the Warm Industry" fik tilføjet flere nuancer, og et nyt nummer som "Purple Heart" blev i den grad solgt til nye lyttere.

Derfor var skuffelsen også monumental, da folkesanger legenden Rodriguez fra dokumentarfilmen Searching for Sugarman lukkede og slukkede. Det blev aldrig tydeligt, hvad alt hypen drejede sig om. Rodriguez selv var for gammel og svagelig til at være på scenen og kæmpede med guitar, stemme, motorik og et klægt og svulstigt backing-band. Rygterne vil dog vide, at Vanguard år 1 blev lukket med maner lørdag, da Wu-Tang Clan i stedet levede op til deres legendestatus.

Vanguard Festival
Søndermarken, 2. & 3. august 2013